Historisch Graantransport nu met paard-en-wagen en historische vrachtwagen

Op maandag 21 april, Tweede Paasdag, vindt in de Hoeksche Waard weer het Historisch Graantransport plaats. Dit is een initiatief van een groep Hoeksche Waardse molenaars, waarbij de keten van activiteiten voor graanvervoer tussen een schipper, een voerman en een korenmolenaar na vele jaren weer samenkomen. Bijzonder bij het Graantransport van dit jaar is dat na aankomst de granen met twee soorten voertuigen worden vervoerd, met paard-en-wagen en met een historische vrachtwagen. Iedereen is van harte uitgenodigd deze levende geschiedenis te komen bekijken.

Van oudsher werden er op de molens al granen verwerkt die van ver buiten de eigen regio kwamen. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland naast granen van eigen bodem bij voorbeeld ook granen uit Amerika werden verwerkt. Lang was het de beste manier om goederen via het water te vervoeren. Diverse beurtschippers vervoerden allerlei goederen naar de havens van de steden en dorpen. Het was natuurlijk niet mogelijk om op elke locatie per schip voor de deur aan te meren. Daarom stond in de haven de voerman klaar met een paard en wagen, en op die manier vervolgden de goederen hun weg naar hun bestemming.

De herleving van deze samenwerking is niet alleen belangrijk voor het historische plaatje. Op deze manier realiseren de molenaars ook een zo duurzaam mogelijke vervoersketen voor vandaag de dag. De molens zijn wind aangedreven, het zeilschip is wind aangedreven en paard en wagen is natuurlijk erg zuinig. In de 20e eeuw vond de aanvoer van granen lange tijd plaats per vrachtwagen uit Zeeland of uit de Rotterdamse haven.

Rond het Paasweekend gaat het Historische Graantransport als volgt in zijn werk: de deelnemende korenmolenaars kopen collectief Zeeuwse granen in. Vervolgens worden die in Zierikzee geladen op de ruim 120 jaar oude zeiltjalk de ‘’Vrijbuiter’’. Met dit schip worden de granen zoveel mogelijk op windkracht vervoerd naar Puttershoek. Op Tweede Paasdag zal de Vrijbuiter rond 13.00 uur aanmeren in de Puttershoekse haven. Mocht er te weinig wind zijn dan wordt het schip elektrisch aangedreven om de reis zo duurzaam mogelijk te houden. De vaartijd tussen Zierikzee, via Willemstad naar Puttershoek is twee dagen. Er is gelegenheid om mee te varen. Dit kan gedurende alle twee de Paasdagen, maar ook alleen meevaren op de dag van aankomst met de reis tussen Willemstad en Puttershoek is mogelijk. Kijk voor meer informatie op: www.vrijbuiterzeilen.nl

Na aankomst in Puttershoek worden de zakken overgeslagen onder toezicht van douane ambtenaren in 19e eeuwse uniformen. Omdat op dit ogenblik de kades van de haven van Puttershoek hersteld worden, zal dit deze keer gebeuren op de veersteiger van het veer naar Zwijndrecht. Het gaat om ruim 80 zakken met tarwe, spelt en rogge.

Zoals gezegd worden deze keer de granen op twee manieren vervoerd. Allereerst met paard-en-wagen: twee Vlaamse trekpaarden zullen een historische wagen trekken.

Deze wagen is gebouwd door wagenmaker Tuk uit Klaaswaal. Dit is mogelijk de laatste nog rijdende wagen die in de Hoeksche Waard gebouwd is. De granen worden uiteindelijk afgeleverd bij de molens ‘’De Lelie’’ in Puttershoek en ‘’De Goede Hoop’’ in Mijnsheerenland. Het vervoer tussen de haven van Puttershoek en de molen aldaar vindt plaats tussen 14.00 en 14.45 uur. Daarna gaat het transport op weg naar Mijnsheerenland waar het graan wordt gelost tussen 16.45 en 17.00 uur.

Voor de andere lading zal een historische vrachtwagen van de firma Euser worden ingezet. Dit is een Renault uit de jaren 30 die kortgeleden helemaal gerestaureerd is. Deze historische vrachtwagen wordt om 14.15 uur geladen in Puttershoek en zal zijn vracht tussen 14.40 en 15.00 uur afleveren bij de molen ‘’De Hoop’’ in Maasdam en tussen 15.20 en 15.45 uur bij de molen van Goidschalxoord. De molenaars zullen van deze granen meel en bloem produceren. Bij de meeste korenmolens in de Hoeksche Waard zijn inmiddels meelproducten te koop. Voor de openingstijden van de molens zie: www.molenshoekschewaard.nl